Hem / Återvinn gammal elektronik

 

Hur många procent av svenskarna tycker att det är viktigt att återvinna gammal elektronik som annars ligger hemma och skräpar? Jättemånga visar det sig. Ändå förvarar varje svensk i genomsnitt 6 kilo elektronik hemma, som skulle kunna återvinnas.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur viktigt det är att köpa begagnat när så chansen finns, detta för att spara på jordens resurser och därmed miljön. Det är även jätteviktigt att återvinna prylar, till exempel mobiler, surfplattor och datorer som inte används eller gått sönder, deras delar eller metaller kan återanvändas i nya produkter så slipper man utvinna metall från gruvor.

 

Viktigt att återvinna elektronik

 

Nästa alla svenskar tycker det är jätteviktigt att återvinna både batterier och elektronik, alltså elektroniskt avfall av alla dess slag. Detta kommer fram i en ny Sifo-undersökning som presenteras i en artikel i Sveriges Radio. Men trots detta blir en hel del av vårt elektroniska avfall liggande hemma, i lådor, garderober, på vindar och i källare. Metallen i dessa produkter kan dock användas igen och igen, men detta kan endast ske om de hamnar i återvinningen. Det finns med andra ord ett avstånd mellan attityd och beteende hos många och svenskarna förvarar i snitt sex kilo elektronik per hushåll. En hel del med andra ord. Trots detta tycker drygt 96 procent av de som tillfrågades i Sifo-undersökningen att det är viktigt att återvända elektroniska prylar och batterier.

 

Batterier är den avfallssort som svenska folket tycker är allra viktigast att återvinna, följt av el- eller batteridrivna produkter och plast. Men mycket av vår gamla elektronik blir alltså liggande hemma – Sveriges Radio