Hem / Bitcoin – det nya digitala guldet?

 

Medierapporteringen om den hypade kryptovalutan Bitcoin har knappast gått någon förbi. Intresset är starkt både från IT-ingenjörer till vanliga människor som vill prova investera i något spännande. Många menar att bitcoin är det nya digitala guldet, och en del hävdar till och med att det kommer överklaga guldets status och att vi borde övergå helt till kryptovalutor. En ny plattform skapas och nyfikenheten bland människorna är stor.

Mediehusen går minst sagt varma när det kommer till Bitcoin. Kanske ligger trotsallt tjusningen, nyhetsvärdet, i det faktum att vi i världen har tappat en ordentlig värdefot. Vårt ekonomiska system är gammalt och inte anpassat till de nya värdetransaktionerna vi har idag, och plötsligt finns bitcoin som ett alternativ. Dessutom skapar det mycket jobb: läs mer om företaget BTCX som arbetar med att förmedla bitcoin på ett användarvänligt sätt. Kanske förenas framgångssagan i just de två komponenterna: det är anpassat efter en ny tid, det skapar jobb och mötesplatser och framför allt, det lägger grunden för ett nytt ekonomiskt system.

Är du själv intresserad av att köpa bitcoin kan du läsa den här artikeln för att få mer kunskaper om hur du ska göra.

Bitcoin utmanar ett förlegat system

På vilket sätt utmanar egentligen bitcoin vårt ekonomiska system? Det faktum att mycket av det arbete och den produktion som utförs idag utgörs av AI betyder det också att själva värdet på produktionen har fått en annan karaktär. Det många oroar sig för i framtiden är hur vi ska finansiera vår välfärd ifall vi inte tar ut ”robotskatt” eller liknande för att vi ska få in pengar till den gemensamma statskassan. Bitcoin kommer in som en intressant aktör i den frågan. Bitcoin, kan man säga, utgörs av blockchains, som är ett mycket enkelt sätt att överföra värdefull och krypterad information med. Genom att datorer och robotar skulle kommunicera i liknande system gör man det hela mätbart, och med ett sådant system skulle man kunna beskatta den produktion som AI:n utför.

Låter kanske komplicerat? Det många ekonomer oroar sig över idag är hur vi ska upprätthålla vårt ekonomiska system där produktion och tillväxt genererar värde till våra pengar. Många menar att den mänskliga arbetsmarknaden successivt försvinner och ersätts med AI. Vem ska då betala skatt? Bitcoin kommer här som ett standardiserat system för värdetransaktioner mellan olika datorer, och kanske ligger svaret i den hypade kryptovalutan.

Därför går Bitcoin att jämföra med guld

Okej, så Bitcoin jämförs alltså med guld – men hur då? Jo, för att det helt enkelt finns en begränsning på hur mycket Bitcoins du kan gräva fram. Det har till och med gått så långt att Apples medgrundare, Steve Wozniak, har gått ut och sagt att han hoppas att alla nationella valutor slopas och att alla inför bitcoin istället. Det som gör bitcoin överlägsen är dess decentraliserade fundament, att den är i förväg matematiskt uträknad och att ingen människa därför kan styra eller manipulera den.

Vad man än tror om bitcoins framtid har det etablerats många sociala plattformar där detta diskuteras högljutt, både av filosofer, ekonomer, samhällsvetare och bara vanligt folk som är intresserade av att tjäna en hacka på att köpa bitcoins.