Hem / De nya hemmen

 

Kan du minnas den gång som du senaste satte dig ned vid ett bord med dina vänner eller din familj och åt – utan att någon mobil togs fram för att pilla på eller för att ta ett samtal? Inte? Det beror på att mobilen och med Internets kraft, har blivit en sådan vanlig del av vardagen att vi ser det som självklart. Förut skulle vi umgås med dem vi befann oss med och om det ringde någon fick den personen vänta. Det var prioritet ett på alla som fanns i ens närhet. Nu däremot är de vi talar med på Facebook eller sms lika viktiga som det ”riktiga” samtalet. Det finns inte längre någon skillnad utan bara två olika sätt att umgås på.

Alla är uppkopplade

I dagens moderna hem har de flesta i familjen både en smartphone och i vissa fall även en egen bärbar dator. En D-Link router hjälper till och förbättrar så du slipper jobbiga sladdar. Att routern kallas för hjärtat i det digitala hemmet är inga konstigheter. Snart kommer även TVn att försvinna då allt går att finna på datorn – eller på Internet.  Om det känns konstigt att göra dig av med burken kan du läsa en stor artikel i SvD som ger en guidad tur hur du kan göra för att på bästa sätt anpassa TVn till nätströmningen.

För de nya hemmen är här för att stanna – och oavsett om man vill det eller inte så är det nästan bara att gilla läget. Visst, vi kan strunta i att äga en dator eller smartphone, men vi kommer stå utanför samhället och vara frågetecken i många frågor. Sedan behöver man inte vara någon expert, men att omfamna utvecklingen är att vilja vara med i svängarna och ha det så bra som möjligt. De gamla hemmen i all ära, men vi måste lära oss leva i de nya som betyder att bara för att vi är sociala med folk som inte befinner oss där vi är, är vi inte otrevliga. Men vi måste ändå ha respekt och visa hänsyn för dem i vår närhet.