Hem / Det hårda nätet

 

För en sundare värld är det viktigt att det skapas större respekt för varandra online och att man inte ska skydda sig bakom en skärm. Det är även viktigt att fler får en större förståelse får vad som händer och hur man ska använda sig av alla de sociala medier som nu finns. Och hur man skyddar sig.

Så skrev vi i ett tidigare inlägg, och det här med integriteten online är verkligen någonting som fortfarande är högst aktuellt. Det har snart gått ett år sedan vi alla satt med hjärtat i halsgropen och en klump i magen och såg på Uppdrag Granskning och avsnittet ”Män som näthatar kvinnor” som sändes på SVT under förra våren. Här blev det verkligen extremt tydligt vad som kan hända när man kan gömma sig bakom skärmen, bakom ett alias. Det gör att folk släpper på sina gränser, de säger saker de aldrig någonsin skulle kunna säga till en annan människa öga mot öga och de fullkomligt frodas i sitt eget och andras hat. Varför är nätet en så hatfull plats?

Anonymiteten är en faktor. En annan faktor är att nätet är ett enkelt sätt för sådana som känner sig utanför och utsatta av samhället att hitta varandra och ta del av varandras hatfulla historier, och ofta piskar man upp en stämning som sedan leder till att man hotar någon, säger ogenomtänkta saker och så vidare. Expressen avslöjade för några månader sedan hur en grupp högt uppsatta politiker och maktmänniskor, främst sådana med kopplingar till Sverigedemokraterna, hade suttit på olika högerextremistiska sajter och kastat ur sig en massa rasistiska och hatiska kommentarer, och när de konfronterades med detta märkte man verkligen hur lite de trodde att det här skulle kunna komma att förfölja dem.

Så vad ska man göra för att få en bättre miljö på nätet? Ska allt modereras, när blir det fria ordet hotat för att folk bryter mot andra lagar? Den som lever får se.