Hem / Det nya medielandskapet

 

”Utmaning för framtiden. Framtidskommissionen ska på regeringens uppdrag identifiera framtida samhällsutmaningar. En av dessa är medielandskapets förändringar.”

Världen är föränderlig, och så även vårt sätt att kommunicera. Det är ganska fascinerande att vi ändå genom alla tider har kommunicerat genom att tala till varandra öga mot öga, och att detta, trotts alla olika typer av medier som finns, fortfarande är det mesta framgångsrika sättet. Men, nu när tekniken bara blir makligare och mäktigare och man måste vända på perspektivet lite då användarna får mer att säga till om så handlar det om att skapa förståelse om vad som händer i samhället så inte klyftorna ökar. Lite som citatet visar på att det här med medier är en stor utmaning.

För en sundare värld

För en sundare värld är det viktigt att det skapas större respekt för varandra online och att man inte ska skydda sig bakom en skärm. Det är även viktigt att fler får en större förståelse får vad som händer och hur man ska använda sig av alla de sociala medier som nu finns. Och hur man skyddar sig. Det kommer ta en tid att vänja sig vid detta nya landskap, men då de unga lär sig fort kommer det vara vardagsmat om några år. Vad som är viktigt nu är att förstå att den stora makten har förskjutits från företagen till konsumenterna då man kan ändra om i innehållet. Det skapar en större makt som vi måste lära oss att inte missbruka. Det kommer ta tid, men det finns inte mycket att göra än att lära ut och bida sin tid.

Här kan du läsa mer om rättigheter online.