Hem / Digitala konton efter döden

 

När en person går bort väntar ett stort och svårt jobb för de efterlevande att ta tag i och nu med att det digitala livet blir allt större och invecklat ställs många nu inför andra problem: vad händer med ens konton och vem ärver all dem immateriella information som finns. 

I tidigare artikel har vi talat om vem som äger rättigheter online och att man ska passa sig för vad man egentligen skriver under till. Vi betalar med vår information och tror att det är gratis tjänster. När det kommer till livets slutskede har vi under åren samlat på oss allt mer information på allt från mail, facebook, Twitter, Instagram och andra sociala nätverkstjänster. Nu kan man i en artikel från svd.se läsa om hur man ska gå tillväga med konton efter någons död.

Vem ärver dig på nätet

726383-young-man-dreamingI artikeln som är en del av en serie går det att ta reda på information om vad som händer med all den information man sitter på online – allt från kontouppgifter till egna anteckningar och information. Lagrar man informationen i molntjänster är det en del av dödsboet och vill man annat måste man skriva ner det i ett testamente. Har en person gått bort kan man få ansöka om att exempelvis göra om personens sida till en minnessida. Över lag är det otroligt enklare nu att stänga ner konton än vad det tidigare varit. I en av artiklarna kan man även se statistik på döda personers facebook-konton och hur många som varit inne på en sådan sida. 59 % säger ja och 2 % svarar att de inte riktigt vet. Intressant är att då man kan ha kvar sin sida på facebook och göra om den till en minnessida så kommer det komma en brytpunkt där det finns fler döda med konton än vad det finns levande användare. Om Facebook fortsätter att växa kommer brytpunkten att komma 2030 då antalet avlidna användare är fler än antalet levande.