Hem / Hur tjänar man pengar på sociala medier

 

Att bygga ett varumärke via sociala medier är något som intresserar många företagare. Det finns fristående konsulter och olika typer av företag som tjänar pengar på att föreläsa om sociala medier, samt genom att ge olika typer av råd och tips.

Men hur är det med själva företagen som tillhandahåller tjänsterna, som konsulterna tar betalt för att lära andra att använda på bästa sätt. Facebook börsintroducerades våren 2012, och aktien dök snabbt nedåt på börsen. Det betyder dock inte att modellen bakom Facebook är dålig. Däremot innebär den en balansgång som inte är lätt att upprätthålla i längden. Facebooks affärsmodell innebär nämligen att de samlar in en hel del information om sina användare, genom vad dessa anger för intressen, och inte minst genom vilka sidor de gillar på Facebook.

Reklamfinansierade tjänster

Denna information används sedan till att visa annonser för användarna, annonser som ska stämma överens med deras intressen. Detta ska göra att reklamen känns mindre påträngande, och också göra det mer sannolikt att användarna klickar på annonserna, och i förlängningen köper något av annonsören. Detta är vad Facebook tjänar pengar på, men det finns en stor hake. Alla användare är inte helt nöjda med att övervakas på detta sätt.

Facebook riskerar att tappa sina användare, och därmed sina inkomster, om de gör för långtgående intrång i användarnas personliga integritet. Att ta bort annonserna helt och istället ta betalt av användarna skulle också leda till en kraftig minskning. Bäst är troligen att fortsätta som man hittills har gjort, men att vara vaksam mot eventuella övertramp.

En tjänst utan reklam

Gänget bakom den nya tjänsten App.net har valt en helt annan väg. De tar betalt av användarna, som på detta sätt slipper alla former av reklam. Möjligheten att betala för en reklamfri tjänst är en del av framgångssagan Spotify, men bara för att folk är beredda att betala för musik behöver inte innebära att de även kan betala för sociala medier. Det rör sig trots allt om något som varit gratis sedan företeelsen först såg dagens ljus. App.net kommer att följas av många som intresserar sig för internets framtid de närmaste åren.