Hem / Sociala medier 2013

 

Året börjar leda mot sitt slut. 2013, med allt vad det inneburit. Mycket är det som har hänt i år, i allt från att Miley Cirus tunga blev världskänd till att  hästar invaderade vårt kött. Det  händer massa underligt varje år, så är det ju. Men nu med alla de sociala medier som finns, sprider sig saker på en helt annan nivå.

Och det är ju kul att se vad folk har fokuserat på i sociala medier i år. Vilka händelser har det pratats mest om? Vilket är det mest sökta ordet på Google?  Vad involverade flest människor? Det ska vi ta reda på!

  • Till att börja med kan det berättas att årets mest delade artikel på Facebook visar sig vara den där Na.se skriver om att pepparkaksgubbar förbjuds i luciatåget. Och det är ju inte första gången det här med pepparkaksgubbar kommer upp på tapeten, men i år verkar det har  varit ännu fler som delat detta. Totalt 245.493 interaktioner har artikeln fått på Facebook, och då är det 93080 likes och 41643 delningar. Andra artiklar som har delats mycket på Facebook är krönikan med namnet ”Personligt meddelande” skriven av Fredrik Backman på café, Dagens Nyheters ”Bästa Beatrice Ask”, Expressens ”Åkesson pressas hårt av BBC” och ”Lite föräldraansvar om jag får be” i Helsingborgs dagblad. Intressant är det verklige natt se detta! Man kan helt klart läsa in att det man visar intresse av på Sociala medier är politik och föräldraskap i år.
  • Man kan också se hur det ligger till angående Sveriges mest googlade ord, vilket presenterades för några dagar sedan. Även det här är så klart intressant! Mest sökta termer i Sverige är: Facebook, Aftonbladet, Youtube och Google. De söktermer som ökat mest i år är Paul Walker, melodifestivalen, Netflix, iPhone 5s och Yohio. Kanske mest intressant är att se vilka personer som mest sökta under 2013? Kul är det om inte annat att se att listan helt domineras av kvinnor. Här är de fem flest sökta: Blondinbella, Kissie, Magdalena Graaf, Kenza, Dessie. Sen finns det ju annat att mäta också, men man kan ju inte gå igenom allt. Som avslutning på vad vi googlat mest blir den mest sökta frågan, topp tre? Roligaste: Vad är klockan? Vad betyder swag? Vad betyder yolo? Kul!

 

Utöver just dessa punkter måste man ju också lyfta vad Sociala medier har betytt för 2013, och det är självklart mycket. Förra året kunde vi se hur sociala medier påverkade till den Arabiska våren, med andra ord att det blev revolution i olika länder som var missnöjda. I Sverige har man sett liknande saker i kampen mot rasismen. Bara för några dagar sedan spreds en antirasism demonstation i Kärrtorp i Stockholm via Facebook och Twitter, som 16000 personer var med och deltog i. Andra tidningar skrev också om saken, men de hade troligtvis inte vuxit sig så stort utan sociala medier. Något som sociala medier också har påverkat är antalet som röstade i kyrkovalet, om ni minns?

För att avsluta detta ska vi självklart hoppas på att sociala medier har lika mycket makt nästa år, och glöm aldrig effekten av sociala medier, och att det är folket som har makten. God Jul och Gott Nytt År!