Hem / Vem äger rättigheterna

 

Gratis är gott. Och det är mycket på nätet som vid första anblick ser ut att vara gratis: Google, Instagram, Facebook och mycket annat. Vi tror att det är som alla gratistidningar som florerar i den riktiga världen och som lever på reklamintäkter för att lyckas gå runt. Och inte så är det, men det är inte hela sanningen. För många företag samlar även in vår kontaktinformation och detta gör dem rakt framför våra ögon – och vi godkänner det. Vi godkänner det frö att vi inte orkar läsa igenom de långa avtalen och vi vet ju att det är säkert för alla i vår omgivning gör det. Men, det vi betalar är vårt liv. Vi säljer oss billigt och låter företagen så tillgång till massvis av information. Allt kan spåras – alla klick vi gör på Internet, och det lagras för framtida bruk. Kanske för högstbjudande för att vi i nästa sekund kommer se oss själva på en stor reklampelare då Instagram sålt en bild till en reklambyrå. Vilket inte var helt overkligt för bara någon månad sedan.

”Den negativa responsen från användare fick Instagram att göra en pudel och dra tillbaka de nya användarvillkor de presenterade förra veckan. Trots detta har användarnas förtroende fått sig en törn. Nu är det upp till bevis för de andra konkurrenterna på marknaden.”

Läs hela artikeln här, där det även listas upp konkurrenter som är spända på att få ta vilsna anhängare av Instagram.

Var skeptisk

Allt för ofta är vi för blåögda och gör det som alla andra gör utan att reflektera. Eller så tror vi att inget dumt kommer hända just mig – vilket är fel att tänka. Smartphonerna blir bara fler och fler, och med tanken på dess snygga men ömtåliga yta växer även företagen som lagar dem. Att klicka in på en hemsida och laga den på nätet är det bästa och billigaste sättet. Men, var skeptisk och noggrann. Internet är stort, vilket är dess fördel och det som är charmen och hela poängen. Men med det gör det att det även är massor av fuffens. Så, oavsett om det är Instagram eller om du ska betala något på nätet så tänk på att vara försiktig.